Rijksmuseum Twenthe

Terug naar het overzicht

Omschrijving

Rijksmuseum Twenthe heeft de mooiste en rijkste kunstcollectie van Oost-Nederland, vanaf de middeleeuwen tot nu. Bij RMT draait het niet alleen om de kunst, maar ook om de verhalen rondom de kunstwerken. De context staat centraal en daarmee is RMT het ideale museum voor cultuureducatie in de 21ste eeuw!

Voor iedere groep een schatkamer
Het museum heeft de zalen met de oudste en duurste collecties ‘De Schatkamers’ genoemd. Hierbij zijn museumlessen gemaakt voor alle groepen.
Voor groepen 1 en 2 is er de les Ontdek het museum, waarin ze op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst in een museum. In de Schatkamer Landschappen gaan ze op zoek naar geometrische vormen in de schilderijen en in het atelier gebruiken ze die vormen om een landschap te stempelen.
Groepen 3 en 4 onderzoeken de prachtig gedecoreerde voorwerpen in de Schatkamer Zilver en ontwerpen in het atelier hun eigen bokaal met zilveren accenten.
Groepen 5 en 6 bekijken de Schatkamer Middeleeuwen en onderzoeken de manier van leven in die tijd. In het atelier ontwerpen ze hun eigen initiaal en versieren dat zoals de monniken dat vroeger deden in de boeken die ze kopieerden.
Voor groep 7 en 8 staat de Schatkamer Portretten centraal. Hoe heeft de portretkunst zich ontwikkeld vanaf de zeventiende eeuw? Welke modetrends zijn erin te ontdekken? Hoe portretteren mensen elkaar en zichzelf in onze tijd? In het atelier maken ze een expressief portret van zichzelf.

Theater in het museum
Het Enschedese Theater Sonnevanck heeft samen met RMT de museale theatervoorstelling Vita ontwikkeld. Groepen 4, 5 en 6 worden in de vaste tentoonstelling Ars Longa, Vita Brevis meegenomen door het meisje Vita in haar zoektocht naar een plekje waar wij zich thuis voelt. Kunstwerken in verschillende vormen (schilderijen, beelden, installaties) zijn daarin als het ware haar tegenspelers. Deze voorstelling is te boeken voor februari en maart.

Bij alle museumlessen horen een korte introductieles en een afsluitende les, beide in de klas door de eigen leerkracht uit te voeren.
Alle scholen in Twente kunnen gebruik maken van gratis vervoer met de museumbus.

Voor boekingen kunt u mailen met Demi Sengers: d.sengers@demuseumfabriek.nl. Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek, het andere Enschedese museum, werken nauw samen.

Contactpersoon Hedwig de Bruiijn
E-mail contactpersoon info@ceppo-oldenzaal.nl