Museum de Pelgrim

Terug naar het overzicht

Omschrijving

Oldenzaal is een stad met een rijke historie, waar de inwoners door de jaren heen veel gewoonten hebben ontwikkeld. Vaak liggen de wortels in het geloof. In het museum ontdek je van alles over typisch Oldenzaalse rituelen en tradities, maar ook over die van jouzelf.
 
Als mens groei je en gedurende het leven blik je terug, kijk je vooruit en blijf je soms even staan. Bewust of onbewust. Je viert het leven, staat stil bij een belangrijke gebeurtenis of rouwt om wat niet liep zoals je graag wilde. Samen of alleen. Waarom doe je dit eigenlijk allemaal? En wat komt er nog meer bij kijken?
 
Viering
Tussen de dag dat je wordt geboren en de dag dat je sterft staat het leven bol van de bijzondere momenten. Binnen het katholieke geloof is er een duidelijk ritme vastgelegd waar doop, communie, vormsel en trouwen onderdeel van uitmaken. Voor iedere feestdag is er een beschermheilige die symbool staat, er is er voor elke dag van het jaar wel één. Maar ook dorpen, families of vriendengroepen hebben hun eigen manier om dingen te vieren. Hoe vieren we in Oldenzaal en waar komen al deze mooie feesten en feestelijkheden nou eigenlijk vandaan? Samen met de kinderen gaan we al deze vragen beantwoorden in het museum!

Lespakket
Het lespakket 'Feest in Oldenzaal' uit de leerlijn 'Erfgoed verbindt Oldenzaal' bevat een bezoek aan het museum.
Voor informatie over de leerlijn: Erfgoed Verbindt Oldenzaal 
Voor informatie over het lespakket Feest in Oldenzaal: Feest in Oldenzaal - Erfgoed Verbindt Oldenzaal

 

Contactpersoon Bea van Haren
E-mail contactpersoon b.vanharen@palthehuis.nl

NADERE INFORMATIE

website: www.museumdepelgrim.nl